Nestkasten

Frontale aanval op de eikenprocessierups

Vorig jaar hebben we een aantal malen geprobeerd om de workshop eikenprocessierupsknuffelen gevuld te krijgen, maar telkenmale moest deze worden geannuleerd vanwege gebrek aan belangstelling. Heel vreemd.

Dus volgend seizoen gaan we het anders doen: koolmeespolonaise. Maar ja, dan moet je wel voldoende koolmezen hebben. Nu hebben we geluk. Er zijn namelijk dit jaar meer mezen dan ooit. Vanwege een voedselschaarste in de Oost-Europese bossen zijn er extra veel mezen. Daarnaast is er sprake van een ‘mast-jaar’: een jaar waarin bomen veel vrucht dragen, zoals beukennootjes. Details vind je hier.

Al die vogels moeten natuurlijk ook een onderkomen hebben om te slapen en om volgend jaar hun eieren in uit te broeden. Daar hebben we voor gezorgd! 30 Nestkasten gemaakt. De sociale werkplaats was er niets bij met al dat zagen, boren en schroeven. Inmiddels hangen ze in de bomen rondom B&B de Stapel.

Hebben we dan veel last gehad van de eikenprocessierups? Welnee. Die vind je vooral in stedelijk gebied met bewerkte bomen. Hier hebben we één nest kunnen vinden. Geheel naïef geprobeerd dat met een brander weg te krijgen, maar dat heeft averechts gewerkt. Wat we in het voorjaar wel veel hebben gezien waren spanrupsjes. Miljoenen. Die kunnen de eiken ook goed kaal vreten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *